1 | 2

Dimarts, 17 Gener 2017 19:30

Les Normes de Castelló

Ara és Gener del 2017. La Llei que regula l’ús del valencià, la llengua pròpia del País valencià, és de 1983. Després d’anys de dictadura, s’instituïa una llei que, en teoria, emparava i protegia els catalanoparlants, alhora que fomentava l’ús de la llengua autòctona i la seua recuperació social.

Com he dit, ara és gener del 2017 i han passat 33 anys des que aquesta llei va ser publicada. I ara, 33 anys després, s’acaba de publicar a alguns mitjans de comunicació del País Valencià una notícia sobre un advocat que demana que  la Fiscalia li remeta els seus escrits en valencià. La Fiscalia, i ací està la notícia, li ha respost que no té l’obligació de fer les notificacions en valencià. Abans, el mateix advocat havia redactat una demanda en valencià, llengua oficial de l’administració de Justícia, i l’Administració li va respondre que devia traduir-la o es retardaria fins a cinc anys la demanda!!.

Ara ha estat aquest advocat; fa unes setmanes, diversos joves denunciaven que a un festival de música el personal de seguretat els havia amenaçat amb impedir la seua entrada si parlaven en la seua llengua. Uns dies abans, els cossos de seguretat de l’Estat exigien a un ciutadà que canvies de llengua si no volia rebre una denúncia. També ha denunciat  aquesta discriminació un concejal de Gata de Gorgs que es va dirigir a la Guardia Civil en la nostra llengua. D’exemples tots en tenim en el cercle mes proper i això és simplement la part visible; aquells que es decideixen a denunciar, si més no públicament, la discriminació que pateixen. La gran majoria, els centenars de ciutadans que cada setmana senten com els seus drets són trepitjats de forma sistemàtica en intentar fer una vida ‘normal’ en valencià, ni tan sols pensen a denunciar. I molts son els qui canviem d’idioma per un fals sentit de l’educació, com hem denunciat moltes vegades.

Abans quan la dictadura de Franco  ens feien creure que la llengua que es parlava a Vinaròs es deia vinarossenc, com a Càlig calijó, a Alcanar canareu , i que no tenien res a vore en la llengua que es parlava als demés pobles.

Les Normes de Castelló del 1934, van clarificar l’origen d’ aquesta llengua i van desfer molts de tòpics i falses creences,  però sobretot  van unificar-la en la seva gramàtica.

Sobre aquestes Normes i la seva repercussió   ens parlarà el lingüista i delegat de l'Institut d’Estudis Catalans a Castelló el Dr. Vicent Pitarch el proper divendres 27 a les 7 de la tarde al saló d’actes de la biblioteca de Vinaròs.Presentació de Nuria Gil.            

                                                                      Associació Cultural Jaume I Vinaròs 

Joomla templates by a4joomla