1 | 2

Dijous, 22 Desembre 2016 17:13

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ”DESFETA DEL SISTEMA FINANCER VALENCIÀ”

El divendres dia 16 de desembre de 2016 a Vinaròs i convidat per l’Associació Cultural Jaume I ens va visitar en Joan Ramon Sanchis Palacio, va aprofitar la seva estada a la nostra ciutat per realitzar una entrevista amb Mariola Nos en la seva “capsa màgica” de l ‘Espai, -entrevista que podrem veure properament pel Canal 56.

Joan Ramon Sanchís Palacio és Doctor en Economia de l'Empresa i premi extraordinari de doctorat. Catedràtic d'Organització d'Empreses, Director de l'Institut Universitari d'Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria (IUDESCOOP) de la Universitat de València, Joan Ramon va ser molt didàctic en les seves explicacions, per una banda, va començar dient com és va iniciar la “liquidació” del sistema financer valencià, fruit d’una operació maquiavèl·lica del govern del PP i de la gran banca espanyola i de les greus conseqüències d’aquest atac i espoli ha estat la desaparició de totes les caixes d’estalvi de proximitat que eren un teixit arrelat a la terra i que funcionaven perfectament. Al marge de les caixes d’estalvi, els tres grans de la banca valenciana, el “Banc de València”, Bancaixa” i CAM. Aquesta situació ha provocat la fallida de l’estat espanyol ja que actualment i fruit dels rescats i d’altres actuacions “mafioses”, te el deute per sobre del 100% del PIB, el PIB mes alt de tota l’historia de l’economia espanyola.


Va comentar curiosament que la senyora Merkel la que mana tant i diu el que s’ha de fer i el que s’ha de retallar, es una defensora acèrrima del sistema de les caixes d’estalvi de proximitat, ja que a Alemanya representen el 30% del total del sistema financer alemany. (Curiós i patètic!) La solució, va continuar Joan Ramon, es crear una sinergia social de canvi de xip i treballar amb la banca ètica i la cooperatives de crèdit i col·laborar amb totes les iniciatives que vagin en aquesta direcció. De fet el nou Govern Valencià en el pacte del Botànic en el seu 3er punt, diu exactament: “Recuperació́ del sistema financer valencià. Refundació de l’ Institut Valencià de Finances per a transformar-lo en una entitat publica amb accés al crèdit del BCE i fons del BEI. Incentivar a través de l'IVF el model de caixes d'estalvis no bancaritzades i la creació de caixes i cooperatives de crèdit local.”En el posterior col·loqui i en una de les preguntes dels assistents es va dir, com puc saber que fan amb els meus diners, per exemple Caixa Vinaròs, en Joan Ramon va explicar totes les operacions financeres que estan al marge de la llei com la compra i venda d’armes i totes les trampes de lletra petita que posteriorment deriven cap a desnonaments, embargament de vivendes, etc, etc,. La caixa Vinaròs va sortir ben parada perquè és de les poques Caixes del País Valencià que és manté dins d’una actuació... (aprofito per posar unes declaracions del director de Caixa Vinaròs el senyor Antoni Sebastià) que manifestava: “L’estat de salut de l’Entitat en estos moments és molt bo, tenim una morositat prou per davall de la mitjana del sector i complim amb tots els requeriments de solvència, eficiència i compliment normatiu.”
Un altra intervenció del públic va expressar que entenia que al no tenir al costat uns ajuntaments, unes diputacions i el mateix govern de la Generalitat que no fomenten aquest nou paradigma de la banca ètica és i serà complicat de portar-lo a terme. Si voleu sentir o vore fragments de la xerrada  , ho  trobareu al Facebook de l’Associació .

 

                                         Associació Cultural Jaume I Vinaròs 

Joomla templates by a4joomla